Wykonanie
Już od listopada zastanawiałam się, jaki sernik upiec na święta i muszę przyznać - nie była to łatwa decyzja. Po powrocie z Polski już wiedziałam. Będzie to tradycyjny polski sernik, na którego przepis znalazłam w niedużym, co najmniej pięćdziesięcioletnim notatniku mojego Dziadka. Dziadek pracował niedługo jako cukiernik, ale przez większość życia był ciężko pracującym piekarzem, wyciągającym z powojennych pieców bochenki, które mogły pachnieć najlepiej na świecie.. Ten notatnik dostałam w zeszłym miesiącu od Babci. Dla mnie to więcej niż zwykły notes, to niezapomniane do dziś pismo Dziadka i wspomnienia, które powracają za każdym razem, gdy mam go w rękach.. Niestety, Dziadek często pisał skrótami, więc większość przepisów jest nie do rozszyfrowania. Sernik był easy ;-), któż by nie wiedział, jaki użytek zrobić z
twarogu, jaj i bakalii? Kto wie, jakie skarby kryją w sobie szuflady naszych Babć? Sernik jest najlepszy, kaloryczny i tak bogaty w
bakalie, jak tego chcemy. Jeśli tylko macie ochotę na tradycyjny sernik, sięgnijcie po ten przepis. To mój ulubiony !
Składniki:1000 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie200 g
masła250 g drobnego
cukru do wypieków (lub mniej)4 duże
jajka (lub 5 małych), oddzielnie
białka i
żółtka50 g
kaszy manny lub 2 łyżki
mąki ziemniaczanejaromat waniliowy lub
rumowy1 łyżeczka
proszku do pieczenia /można pominąć/
bakalie:
rodzynki lub kandyzowana
skórka pomarańczowa, wedle upodobaniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera rozetrzeć
masło z
cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy. Dodać
żółtka, aromat i zmiksować. Stopniowo dodawać
twaróg, dalej ucierając. Dodać
kaszę manną,
proszek do pieczenia,
mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Dodać
skórkę pomarańczową i/lub
rodzynki, wymieszać.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej.Piec w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 23 cm, przez około 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku.Dowolnie udekorować, np.
polewą czekoladową.Miękka
polewa czekoladowa:70 ml
śmietany kremówki 36%70 g
czekolady, gorzkiej lub
mlecznej, posiekanejW małym garnuszku podgrzać
śmietanę kremówkę. Zdjąć z palnika, dodać
czekoladę. Odstawić na 2 minuty, po czym wymieszać do otrzymania gładkiej polewy. Odstawić w chłodne miejsce do zgęstnienia.Smacznego :-).